Oud word je vanzelf wel

Groeien, bloeien, openbloeien, rijpen, overrijp, rot slash dood. Grof gesteld, het verloop van ons leven. Als kind leef je tijdloos. Ik toch. Niet bewust, zorgeloos en vol vertrouwen. Ineens ben je dan 16 of zelfs 17. Je voelt je voor het eerst vrouw. Mooi, sterk en tegelijk kwetsbaar. Je denkt dat dit altijd zo zal zijn. Je kijkt in de spiegel; strak velletje, blozende wangen, lange haren en een stralende lach. Meisjes zijn vrouwen. Vrouwen van veertig zijn oud en zullen altijd veertig zijn, als je zeventien bent.

Jonge vrouwen, oude vrouwen. Een zucht in de tijd, een dwarrelend blad. Maar voor je het weet ben je 30. Paniek. De lange haren gekortwiekt, hier en daar nog een wilde over. Die bewaar je voor je midlife crisis. Je eerste grijze. Je trekt ‘m weg, het onvermijdelijke negerend. Je voelt je wel honderd, maar dit negeer je ook. Het boek der jeugd sluit zich. Een nieuw hoofdstuk. Wie ben ik, wat wil ik, wie houdt van me? De zelfhulpboeken, de onvermijdelijke zelfontplooiing, de carrière, de wél of géén kids. Je gaat naar de veertig. Gescheiden of vastberaden gelukkig te zijn. Je bent nog mooi, rijper, rustiger. Je spiegelbeeld is zachter. Rimpeltjes zijn lachrimpeltjes. Toch? Of is de reis van je huid naar het zuiden, begonnen?

De rollercoaster naar de dood.  Iedereen stapt in. Het is niet van te kiezen, ’t is van te moeten. Aftakelen doe je slechts fysiek, zegt men. Tussen de oren wordt het mooier. Rijker, rustiger, berustend. Of was dat pas na de middlife-dinges? Ik weet het niet. Ik doe verwoede pogingen tot mediteren, soms jog ik een paar keer, daarbij ga ik op géén weegschaal meer staan, en vergeet steevast m’n verjaardag.

Vindt hij me nog net zo mooi als toen? Wordt inhoud echt belangrijker dan een strak vel?  Je bent 50… Blijven dromen, niet panikeren. Oud word je vanzelf. En dan is er goed nieuws! Er zijn nog keuzes op je 80ste: confituur of kaas op je brood…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: